Selecteer een pagina

Dit BLOG gaat over het doel van vechtkunst en vechtsport en hoe je lichaam en geest kunt trainen om het doel te behalen.  Ik ben erg voldaan als ik zie dat steeds meer mensen kiezen voor een vechtkunst of vechtsport om gezond te leven en verantwoord te sporten.

De vechtkunst en vechtsport zijn al een aantal jaren toegankelijk voor iedereen. Zowel man als vrouw van iedere  leeftijd kan aan de training meedoen.  Het bewegen van het hele lichaam en mentaal bezig zijn met het lichaam geeft ongekende voordelen.

Wat is het doel

Bij een vechtsport – zoals kickboksen – is het doel om winnaar te worden van de wedstrijd.
Het wedstrijdelement is bij de recreant in mindere mate aanwezig, plezier, uitdaging en conditie is belangrijker.

De vechtkunst is een krijgskunst waarbij het doel is om te overleven in het dagelijks leven.
Met overleven wordt het overleven van dreigende en/of moeilijke situaties in het leven bedoeld.
Het zijn dan niet alleen de fysieke bedreigingen maar ook de bedreigende situaties die zorgen voor een zware mentale belasting.

Doelgericht trainen

In de trainingen van de vechtkunst en vechtsport wordt nadrukkelijk getraind op balans, snelheid, coördinatie en flexibiliteit. Echter krijgen kracht, zelfvertrouwen, doorzettingsvermogen en uithoudingsvermogen minder aandacht. Deze onderdelen komen bij de traditionele training
van Kyokushinkai Karate erg naar voren.

De fysieke kracht die we nodig hebben om snelle of krachtige bewegingen te maken komt vanuit de aarde en gaat door de voeten en benen naar het centrum van je lichaam. Dit centrum heet  ‘Hara’ en zit ongeveer 5 centimeter onder de navel. De meeste kracht van het lichaam zit hierdoor in het middenlichaam in de buurt van ‘Hara’.

De buik, borst, rug, schouders en nek moeten krachtig zijn voor een beweging met een goede balans, hoge snelheid en voldoende kracht. De kracht gaat richting vingers of tenen om het  lichaam te beschermen of een aanvaller te controleren of uit te schakelen.

Training van het lichaam

Het lichaam wordt getraind door het weerleggen van weerstand met een explosieve beweging.
Met een intervaltraining leert het lichaam te pieken en te rusten. Om te overleven of te winnen moet je sneller zijn dan de ander en de rust vinden om snel te herladen, controle te houdenen een tactiek te bedenken.

Training van kracht doe je tijdens de Warming-up samen met een partner, waarbij je het gewicht of weerstand van de partner gebruikt om de kracht te vergroten en leert te verdelen.

Tevens kun je met een gewicht trainingen dat je moet vasthouden en moet sturen. Gebruik bijvoorbeeld een Kettlebell of TRX ®. Belangrijk is dat een oefening niet langer dan zes weken gedaan wordt. De gratis programma’s die bij een Kettlebell of TRX zit sluiten niet aan bij de vechtkunst of vechtsport. Vraag de trainer om oefeningen die voor vechtkunst en vechtsport efficiënt zijn.

Door trainen van techniek, standen, oefenwedstrijden en gevecht worden balans, coördinatie en het uithoudingsvermogen getraind.

Uitdaging

De uitdaging is om bewust bezig te zijn met je lichaam zodat het maximaal leert en geoefend wordt in het winnen en overleven. Zonder het vertrouwen in het eigen kunnen (zelfvertrouwen) is het een verloren strijd. De trainer of leraar heeft een belangrijke rol in het wijzen van de weg en het
begeleiden van verantwoord trainen.

Share This

Share This

Share this post with your friends!